News |
Wat kan de automatisering leren van de IT?
Thursday 7 May 2009
Automatisering en bedrijfs-IT zijn twee werelden die steeds meer naar elkaar toe groeien. Bij deze trend, die al enkele jaren zichtbaar is, wordt vaak alleen gesproken over de soft- en hardware (ethernet, connectoren, enz.). Maar ook de bijbehorende infrastructuur met behuizingen, UPS en klimatisering is van essentieel belang. In een gesprek met de pers op de Hannover Messe discussiëren deskundigen over de vraag hoe IT-systemen in de automatiseringstechniek kunnen worden toegepast.Het steeds meer gebruiken van systemen uit de IT biedt in de automatisering veel voordelen. Deze ontwikkeling stelt automatiseringsdeskundigen echter wel voor nieuwe uitdagingen. Die zijn niet alleen beperkt tot de veelbesproken servers en hard- en softwarearchitectuur voor netwerken – ook de infrastructuur is in moderne automatiseringssystemen van steeds meer betekenis. De belangrijkste eis is een zo groot mogelijke beschikbaarheid van het totale systeem. De concepten die in de IT-wereld bijvoorbeeld zijn ontwikkeld voor maximaal beschikbare computercentra, zijn op soortgelijke wijze ook geschikt voor automatiseringssystemen. Zo worden onderbrekingsvrije voedingen (UPS) tegenwoordig ook in moderne automatiseringssystemen gebruikt om machines en computers bij stroomuitval in een bepaalde toestand te brengen.
Als systeemleverancier heeft Rittal zowel ervaring op IT-gebied als in de industrie. Daarom kan Rittal zijn klanten bij het omzetten van dergelijke concepten ondersteuning bieden. Op de Hannover Messe introduceerde de onderneming met het Power Modular Concept PMC 40 een compact UPS-systeem dat ideaal is voor toepassingen in de industrie. Om het warmteverlies van de UPS-systemen in een automatiseringssysteem af te voeren, biedt Rittal het Liquid Cooling Package (LCP). Dit LCP voert hoge warmtebelastingen van 30 kW met een lucht/water-warmtewisselaar uit de schakelkasten af. De LCP-systemen kunnen eenvoudig op de schakelkasten uit de TS 8-serie van Rittal worden aangesloten.
Ook voor de bewaking van installaties (IT en automatisering) levert Rittal systemen die oorspronkelijk uit de IT-wereld komen. Wireless sensoren bewaken bijvoorbeeld temperatuur en luchtvochtigheid en geven de waarden door aan een hoger systeem. Het bewakingssysteem CMC-TC verzendt de sensorgegevens draadloos op een frequentie van 2,4 GHz. Het systeem is flexibel inzetbaar en kan zowel door IT’ers als door automatiseerders worden bediend. De gemeten waarden van maximaal 16 sensoren worden door een CMC-TC-dataverzamelaar naar een hoger managementsysteem (centrale) gezonden. Ook hier biedt Rittal met de software RiZone een systeem dat een grote beschikbaarheid van de infrastructuur waarborgt.