News |
Braziliaans vlees in oog van Mercosur-storm
Wednesday 26 May 2010
De Irish Farmers Association (IFA) vraagt de Europese Commissie om de invoer van Braziliaans vlees opnieuw te verbieden omwille van problemen met de voedselveiligheid. De oproep past bij de felle protesten van Ierse zijde tegen de onderhandelingen tussen de EU en het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur. Ook in Spanje wordt gewaarschuwd voor de catastrofale gevolgen van een handelsakkoord.De Irish Farmers Association (IFA) heeft de Europese Commissie gevraagd om de invoer van Braziliaans vlees opnieuw te verbieden. De IFA doet dat na een soortgelijke maatregel in de VS, nadat daar voor de derde keer in een week Braziliaans vlees werd aangetroffen dat niet voldoet aan de voedselveiligheidseisen.
"Commissaris voor Volksgezondheid en Consumentenzaken John Dalli moet onmiddellijk in actie komen en Braziliaans vlees verbieden. De producten die al in de schappen liggen, moeten worden teruggeroepen. De Europese consument moet, net als die in Amerika, beschermd worden", zegt IFA-voorzitter John Bryan. De IFA eist ook dat de Europese Commissie de testmethoden voor vlees nog eens onder de loep neemt. "Als de Amerikanen drie gevallen in een week ontdekken, dan roept dat vragen op over de testmethoden op de Europese markt".
De oproep past bij de felle protesten van Ierse kant tegen de komende onderhandelingen tussen de EU en het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur. De IFA stelt dat eventuele vrije handel tussen beide blokken de Ierse vleessector honderden miljoenen euro’s en duizenden banen kan gaan kosten.
Een stelling waarin zij met stem bijgetreden worden door hun Spaanse collega’s. Een akkoord met de Mercosur-landen gaat de landbouw in de EU jaarlijks tot 3 miljard euro kosten, luidt het van Spaanse kant. "Er zal veel meer suiker, vlees, fruit en groenten worden ingevoerd", schrijft de Spaanse landbouworganisatie COAG in een rapport.
Volgens de COAG kan de landbouwsector in de EU niet concurreren met de Mercosur-landen (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay) omdat de lonen daar lager zijn. "Bovendien kent de EU strengere regels voor dierenwelzijn en milieubescherming", zegt Miguel Lopez, secretaris-generaal van de COAG. "Een akkoord heeft een catastrofaal effect op de Europese landbouw, die drijft op familiebedrijven. Op die manier is een handelsakkoord evenmin in het belang van de consument"