news
News

Fraport AG gebruikt toekomsttechnologie van Rittal

martes 21 febrero 2012

Brandstofcel waarborgt voor het eerst gedeeltelijke stroomvoorziening bij Frapor

Het is een première; op het vliegveld van Frankfurt is voor het eerst op een Duits vliegveld een brandstofcelsysteem voor het beveiligen van een stroomnet in bedrijf genomen. De exploitant van de milieuvriendelijke toekomsttechnologie is Fraport AG, eigenares van het vliegveld Frankfurt en internationaal een toonaangevende onderneming in de airportbusiness. In een pilotproject waarborgt Fraport AG met een 5 kW-brandstofcelsysteem van Rittal een onderbrekingsvrije stroomvoorziening voor een parkeerplaats.

Het is een ongewoon beeld: naast twee betaalautomaten op een parkeerplaats op vliegveld Frankfurt staan twee andere grote outdoor-behuizingen. Op het eerste gezicht is niet te zien dat deze behuizingen de modernste hightech verbergen. De behuizingen bieden een veilige plek aan brandstofcelsystemen met een vermogen van 5 kW – inclusief waterstofflessen als energiebron –, die onderbrekingen in het stroomnet binnen enkele seconden opheffen en zo de vaak ernstige gevolgen van stroomuitval voorkomen. Bij een stroomuitval garandeert het brandstofcelsysteem niet alleen dat de parkeerautomaat blijft werken, maar ook dat het IT- en stroomnetwerk van het naastgelegen gebouw beschikbaar blijft. De nieuwe technologie maakt gebruik van de elektrochemische reactie tussen waterstof en zuurstof en zet deze om naar elektrische energie.

“Met dit pilotproject, demonstreert Fraport AG dat zij met de brandstofceltechnologie kiest voor een bijzonder economische en milieuvriendelijke toekomsttechnologie en die vandaag al in gebruik heeft”, aldus Marcus Keimling, projectmanager Brandstofcel bij Fraport AG. De vliegveldexploitant wil de brandstofceltechniek in de toekomst ook voor andere delen van het vliegveld gebruiken.

Dankzij de laatste nieuwe ontwikkelingen heeft de brandstofcel vele voordelen ten opzichte van andere noodstroomtechnologieën. Wat betreft betrouwbaarheid, benodigd onderhoud en energiezuinigheid ligt de brandstofcel duidelijk voor. Maar ook bij de overbruggingstijd biedt zij voordelen: vergeleken met brandstofcelsystemen kunnen de meeste accugestuurde systemen een stoomuitval slechts enkele minuten overbruggen. Met een waterstofvoorraad van 200 liter garanderen de brandstofcellen van Rittal een overbruggingstijd van maximaal tien uur. Afhankelijk van het aantal gasflessen kan deze overbruggingstijd naar wens worden uitgebreid.

Een extra voordeel van de brandstofceltechnologie van Rittal is de milieuvriendelijke, emissieloze energieomzetting en het hoge rendement van maximaal 53 procent. Door de directe omzetting van chemische energie naar elektrische energie is het proces vergeleken met systemen met generatoren bovendien zeer geluidsarm.


link to website